Styrsö kammarmusikdagar 5-7 augusti 2016

Tre konserter i Styrsö kyrka med barocksopranen Anna Jobrant,
pianisten Martin Sturfält, tonsättaren Catharina Backman och Styrsö Kammarsolister

Årets festivalsolister Anna Jobrant, barocksopran
Martin Sturfält, piano
Årets festvaltonsättare Catharina Backman
Styrsö kammarsolister
Violin Terje Skomedal (Konsertmästare)
Peter Olofsson
Åsa Rudner
Piere Guis
Cecilia Hultkrantz
Sara Trobäck
Ingrid Sjönnemo
Viola Nils Edin
Magnus Lundén
Tuula Fleivik
Cello Mats Olofsson
Charlotte Edin
Kontrabas Katarina Lindgren
Cembalo Martin Cederwall
Dragspel Catharina Backman

ANNA JOBRANT är sångerskan som valt att helt ägna sig åt den tidiga musiken. Anna är utbildad vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet och har därifrån examen från sångpedagog-utbildning samt från diplom-programmet. Under sina studier på diplomprogrammet korsades hennes väg av flöjtisten Manuela Wiesler och den fantastiska sångerskan Emma Kirkby. Båda har på olika och högst betydande sätt inspirerat och väglett henne i hennes konstnärskap. Anna anlitas främst som solist i oratorier eller ger solokonserter men har också en stark passion för ensemble-sång vilket hon ägnar sig åt i ensembler som Göteborg Baroque, Vokalharmonin, Weser Renaissance Bremen m.fl. Med Göteborgsbaserade operasällskapet Utomjordiska har hon gjort uppmärksammade barockoperaföreställningar.

CATHARINA BACKMAN är tonsättare, frilansande musiker och musikalisk varietéartist. Hon studerade komposition på Musikhögskolan i Malmö för Javier Alvarez, Hans Gefors, Rolf Martinsson och Kent Olofsson 1993-2000. Hon har huvudsakligen komponerat musikdramatik (på beställning från Malmöoperan/Operaverkstan, Kungliga Operan och Kultur i Väst/Teater Halland) samt akustisk kammarmusik, ofta med visuella och teatrala inslag. I februari 2016 uruppfördes hennes musik för glas och improvisationstrio i Reaktorhallen R1 på KTH i Stockholm, ett samarbete mellan hennes grupp Gretli & Heidi och Viva Black. Under våren 2016 komponerar hon musik till librettisten Kerstin Perskis forskningsprojekt på Stockholms konstnärliga högskola för att ta fram nya arbetsmetoder inom opera.

MARTIN STURFÄLT har etablerat sig som en uppmärksammad uttolkare av såväl nyare som äldre svensk musik, bl.a. genom internationellt kritikerrosade inspelningar av Stenhammar och Wiklund på Hyperion Records. Han är en flitig gäst som solist hos svenska och utländska symfoniorkestrar och är även en hängiven kammarmusiker. Martin har som solist samarbetat med dirigenter som Sir Mark Elder, Andrew Manze, Thomas Dausgaard och Vasily Sinaisky. Han har gett konserter på bl.a. Konserthuset i Stockholm, Wigmore Hall, Barbican Hall, Royal Festival Hall och Purcell Room i London, Concertgebouw i Amsterdam och Palais des Beaux-Arts i Bryssel. Martin studerade i Sverige och England för bl.a. Esther Bodin-Karpe och Paul Roberts.

TERJE SKOMEDAL är från Norge och fick sin första fiolundervisning i Sandnes musikskola. Därefter har han studerat på Barrat Due Institutet i Oslo och på Hochschule i Luzern i Schweiz. Terje är sedan 2009 anställd som stämledare i Göteborgs Symfoniker. Han spelar gärna kammarmusik och har solist- och konsertmästaruppdrag i svenska och norska orkestrar.

STYRSÖ KAMMARSOLISTER: Består av professionella musiker från Göteborgs Symfoniker men också tillresta från övriga Sverige. Vi har varje sommar sedan 2002 träffats på Styrsö för att musicera tillsammans. Under dessa år har ensemblen bjudit på många av de stora kammarmusikverken och också utmanat publiken med mer okänd musik och med uruppföranden.

Styrsö kyrka
fredag 5/8 kl 19.00
“Mingelkoncert”
Martin Sturfält piano

J H Roman Svit nr. 2 D-dur BeRI 226
C Backman Kinderlied
L v Beethoven Pianosonat nr 29 op. 106 B-dur ”Hammarklaversonaten”
– PAUS--- med mingel i prästgårdens trädgård
Musikduon Gretli
& Heidi
med Catharina Backman och Carin Blom

Styrsö kyrka
lördag 6/8 kl 19.00
”Skandinavisk kavalkad”
Anna Jobrant, Martin Sturfält
och Styrsö Kammarsolister

J H Roman 3 sånger
C Backman “Ålkvinnan”
D Buxtehude O Gottes Stadt” Kantat BuxWv 87
W Stenhammar Allegro ma non tanto A-dur
J Svendsen
(arr Stenhammar)
Rhapsodie Norvégienne no.3 op 21
-PAUS---
J Svendsen Oktett A-dur op 3

Styrsö kyrka
söndag 7/8 kl 19.00
“Concerto Grosso”
Anna Jobrant, Martin Sturfält
och Styrsö Kammarsolister

Geminiani Concerto Grosso c-moll op 2 nr 1
C Backman Uruppförande av beställningverk
A Vivaldi Concerto g-moll Rv 157 ”Nulla in mundo pax sincera” motett Rv630
-PAUS---
A Vivaldi "In turbato mare irato” motett Rv627
E Bloch Concerto Grosso nr 1 (1925)

Rekommenderad kollekt 150kr/konsert

Styrsö Kammarmusikdagar tackar: Gunilla & Olof Petrén, Styrsö Församling , Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur, Torsten och Wanja Söderbergs stiftelse, Jonas och Monica Brandström
Grafisk formgivning: Annasform