Styrsö kammarmusikdagar 3-5 augusti 2015

 

Tre konserter i Styrsö kyrka med pianisten Roland Pöntinen,
harpisten Eric Groenestein-Hendriks och Styrsö Kammarsolister

 

Årets festivalsolister Roland Pöntinen, Piano
Eric Groenesten-Hendriks, Harpa
Årets festvaltonsättare Stefan Pöntinen
Recitation Gunilla Johansson
Styrsö kammarsolister
Violin Terje Skomedal (Konsertmästare)
Peter Olofsson
Ingrid Sturegård
Ingrid Sjönnemo
Samuel Runsteen
Åsa Rudner
Stefan Pöntinen
Viola Nils Edin
Magnus Lundén
Tuula Fleivik
Per Högberg
Cello Mats Olofsson
Charlotte Edin
Kontrabas Katarina Lindgren

 

ROLAND PÖNTINEN
debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess framträtt med betydande orkestrar över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonics i Hollywood Bowl, med Philharmonia Orchestra i Paris samt framträdanden på London Proms i Royal Albert Hall.
Han har gästat många av de stora festivalerna och samarbetat med artister som Nicolai Gedda och Barbara Hendricks. Tillsammans med pianisten Love Derwinger är Roland musikansvarig för ”Forum-nutidsplats för kultur” i Stockholm.
Under föregående två säsonger har Pöntinen bl a framträtt med Orchestre de la Suisse Romande och gett solorecitaler i New York, Wigmore Hall (London), Bogotá och Istanbul. I år turnerar han i Japan, England, Holland och Taiwan.
Roland Pöntinen har gjort över 90 skivinspelningar och är även verksam som tonsättare och arrangör. 2001 valdes han in som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och erhöll samma år den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning.

STEFAN PÖNTINEN
har studerat violin för Endre Wolf och komposition för Yoshihisa Taïra och Eugene Kurtz i Paris. Han är idag verksam som tonsättare, violinist och pedagog i Sverige och flera andra europeiska länder samt i USA och Indien.
Stefan Pöntinens musik har framförts i många länder både i Europa, Asien och USA.

 

 

GUNILLA JOHANSSON är utbildad på Teater-och Operahögskolan i Göteborg och ingår sedan många år i Backa Teaters fasta ensemble. Hon har även arbetat på bl a Göteborgs Stadsteater och i olika film och TV produktioner. Sången har alltid haft en central roll för Gunilla som haft “sjungande teaterroller” som Polly i Tolvskillingsoperan och Sally Bowles i Cabaret. Under de senaste 10 åren har hon dessutom regisserat ett flertal uppsättningar på Backa Teater och på andra scener.

ERIC GROENESTEIN-HENDRIKS
är från Holland och började spela harpa när han var sju år. Han har studerat för Ernestine Stoop och tog sin Masters examen vid the Royal Conservatory in Den Haag.
Erik har spelat med World Youth Orchestra, Janacek Philharmonic Orchestra och har varit medlem av European Union Youth Orchestra där han spelat med dirigenter som Bernard Haitink, Sir Eliot Gardiner och Vladimir Ashkenazy. Han har varit soloharpist i Orquesta Philharmonica de Santiago i Chile och har också spelat med orkestrar som the Royal Concertgebouw Orchestra, Radio Philharmonisch Orkest, och Nederlands Philharmonisch Orkest. Erik har varit solist med många orkestrar och ägnar sig också åt att spela med tidstrogna ensembler runt om i Europa.
Sedan november 2013 är Erik anställd som soloharpist i Göteborgs Symfoniker.

 

 

TERJE SKOMEDAL
är från Norge och fick sin första fiolundervisning i Sandnes musikskola. Därefter har han studerat på Barrat Due Institutet i Oslo och på Hochschule i Luzern i Schweiz. Terje är sedan 2009 anställd som stämledare i Göteborgs Symfoniker. Han spelar gärna kammarmusik och har solist- och konsertmästaruppdrag i svenska och norska orkestrar.

 

STYRSÖ KAMMARSOLISTER:
Består av professionella musiker från Göteborgs Symfoniker men också tillresta från övriga Sverige. Vi har varje sommar sedan 2002 träffats på Styrsö för att musicera tillsammans. Under dessa år har ensemblen bjudit på många av de stora kammarmusikverken och också utmanat publiken med mer okänd musik och med uruppföranden.

Kammarkonsert Styrsö kyrka
måndag 3/8 kl 19.00
Roland Pöntinen, Eric Groenestein-Hendriks och Styrsö Kammarsolister
Kammarkonsert Styrsö kyrka
tisdag 4/8 kl 19.00
Roland Pöntinen, Eric Groenestein-Hendriks, Gunilla Johansson och Styrsö Kammarsolister
Orkesterkonsert Styrsö kyrka
onsdag 5/8 kl 19.00
Roland Pöntinen, Eric Groenestein-Hendriks och Styrsö Kammarsolister
Hindemith Harpsonat (1939)
Saint-Saens Fantasie op 124 för violin och harpa
S Pöntinen Musik för solopiano
– Öde vi icke (1999)
– Carillon (2000)
– Cinema music (1998)
– Barcelona (2014)
– PAUS-
Brahms Pianokvartett A-dur op 26
Debussy ur Préluds bok I (1910) för solopiano
Caplet Conte Fantasique för stråkar och harpa
-PAUS-
Schönberg Verklärte Nacht op 4 för stråksextett
Sibelius Andante Festivo
S Pöntinen Place Pigalle Uruppförande av musik för harpa, piano och stråkar
Händel Harpkonsert B-dur
Debussy Dance sacré et profane för harpa och stråkar
-PAUS-
Bach Pianokonset A-dur BWV 1055
Brahms Stråksextett G-dur op 36 arr Atterberg

 

Rekommenderad kollekt 150kr/konsert

Styrsö Kammarmusikdagar tackar: Gunilla & Olof Petrén, Styrsö Församling och Göteborg & Co och Torsten Söderbergs Stiftelse
Grafisk formgivning: Annasform